Utforska »

Utforska dryckesvärlden genom våra 67515 produkter och hitta din favorit bland öl, whisky, cognac, vin eller andra drycker.

Hjälp till

Hjälp oss hålla Valv uppdaterad genom att betygsätta, recensera och skriva om produkter. Det är dina betyg som gör att vi kan ge dig personliga rekommendationer. Du kan även besöka oss på facebook samt installera Valv på din android.

Skriva artiklar

På Valv finns många typer av artiklar om t.ex. produkter, kategorier och producenter. Alla dessa artiklar kan du som användare vara med och skapa, på precis samma sätt som du kan editera artiklar på Wikipedia.

Gemensamt för nästan allt vårt innehåll är att du kan använda wikitext.

Produkter

Om du t.ex. har en produkt du saknar så får du gärna lägga in den under rätt kategori. Detta gör du genom att logga in, gå till rätt kategori och välja Lägg till produkt ute i den högra kolumnen.

Om du vill editera en existerande produkt så loggar du in, klickar in dig på produkten och väljer Editera produkt.

Sidan för Lägg till/editera

När du gör en av dessa två saker kommer du fått upp en sida där du kan fylla i information. När du lägger till en produkt har du möjlighet att fylla i dess namn, dess producent och en kort sammanfattning om produkten. Den här information kommer sen att kollas av en moderator och antingen kommer produkten godkännas, eller tas bort om vi t.ex. inte kan verifiera att den verkligen finns, eller att produkten är en dublett.

För både lägg till och editera kommer de två textrutorna artikel och metadata finnas. I artikel-rutan kan en längre artikel om produkten skrivas, det är den text som visas på produktens sida.

Metadata

Metadatan visas också på produktens sida men är lite speciell eftersom den har en speciell syntax som ska följas. Den innehåller så kallade taggar på formen [[tag]]. Här är en kort lista på vilka taggar som kan användas:

  • [[abv:7.2]] - ange en volymprocent, giltiga format på procenten är en enkel siffra (7), med en decimalpunkt (7.2) eller med två decimalpunkter (7.22). Siffran före decimalpunkten kan vara allt från 0 till 99.
  • [[bolaget:767]] - ange ett ID-nummer från Systembolaget. Det här hjälper Valv att länka till mer information hos Systembolaget. Det går att lägga in flera taggar av denna typen.
  • [[white]], [[red]], [[rose]] - ange om ett vin är ett vitt, rött eller ett rosévin.
  • [[grape:pinot-noir]] - ange en druva som ett vin innehåller. Just nu har vi ingen lista på vilka druvor som kan användas, men vi jobbar på det. Det går att lägga in flera taggar av denna typen.
  • [[vintage:2007]] - ange en årgång för produkten, den här taggen bör matcha titeln på produkten (t.ex: Biecher Riesling, 2007).
  • [[parent:100]] - ange att detta är en årgång av en viss produkt. Lättast är att plocka den här taggen från en produkts sida, den står längst ner på sidan.