Europeiskt vin har en lång, traditionsfylld historia. Bland annat tros det vara i Georgien vinet uppkom. Idag ligger de tre länder, Frankrike, Italien och Spanien, som tillverkar mest vin i Europa.

 • Frankrike

  Frankrike är välkänt för sitt franska vin som produceras i dess många vindistrikt. Spannet på vinerna som tillverkas är allt från dyra och välkända märken till enkla lokala viner som bara dricks inom Frankrike.

  Antal produkter: 1692
 • Spanien

  Spanskt vin odlas över den största ytan i världen. Men Spanien är världens tredje största vinproducent efter Frankrike och Italien sett till mängden producerat vin. I Spanien odlar man över 600 olika druvtyper, men 80% av allt vin görs på 20 druvtyper. De spanska vinregionerna definieras av Denominación de Origen, eller DO, som används för att garantera kvaliteten på det spanska vinet.

  Antal produkter: 700
 • Italien

  Italien är en av världens äldsta vinproducenter, det tillverkades vin i landet långt innan romarna började med sin tillverking. Men det var ändå romarna som utvecklade konsten att göra vin bland annat genom lagring på fat och buteljering. Nu många år senare är italienskt vin fortfarande populärt, med mer än en miljon vingårdar i Italien.

  Antal produkter: 1572
 • Portugal

  Portugisiskt vin har gamla anor eftersom Portugal tidigt började tillverka vin, delar av vilket de exporterade till romarriket. I Portugal används klassificeringssystemet Denominação de Origem Controlada, även kallat DOC.

  Antal produkter: 210
 • Tyskland

  Tyskland har en lång vintradition, de första vinodlingarna är daterade till tiden för romarriket. Produktionen av tyska viner är mestadels koncentrerad till sydvästra Tyskland runt Rhen. Två tredjedelar av det producerade vinet är vitt och Tyskland är både kännt för sina eleganta vita viner och sina billiga, sötare varianter.

  Antal produkter: 445
 • Rumänien

  Rumänien är en av de större vinproducerande länderna i världen. Det var de gamla grekerna som introducerade vin i Rumänien, i en region som på den tiden kallades Dacia. Idag så produceras det mesta av vinet på västeuropeiskt vis, med druvor som har blivit importerade från Frankrike och andra länder.

  Antal produkter: 11
 • Grekland

  Grekland är en av de äldsta vinproducenterna i världen, grekiskt vin har blivit daterat till 6500 år gammalt. Man använder två klassificeringsystem i Grekland Appellations of Origin of Superior Quality och Controlled Appellations of Origin.

  Antal produkter: 62
 • Bulgarien

  Bulgariskt vin kan spåras tillbaks till tiden då thrakerna var bosatta i landet. Idag produceras det en hel del vin i Bulgariens fem vinregioner.

  Antal produkter: 26
 • Georgien

  Georgiens bördiga dalar i Södra Kaukasien tros vara där vin först odlades och gjordes för över 7000 år sedan. På grund av detta är Georgiens identitet idag nära förknippad med just vin, och georgiska viner håller en hög kvalité.

  Antal produkter: 2
 • Österrike

  I Österrike har det tillverkats vin i 4000 år och idag tillverkas mestadels torra vita viner.

  Antal produkter: 251
 • Ukraina

  Ukrainskt vin har tillverkats sedan 400-talet före kristus. Under det ryska imperiet växte vinproduktionen i Ukraina och är idag väletablerad.

  Antal produkter: 0
 • Ungern

  Ungerskt vin har funnits sedan romarrikets tid och har en stolt historia som vinproducent. I över 50 år försåg man Sovjet med söta röda viner. Speciellt kända är de söta vita tokajvinerna.

  Antal produkter: 64
 • Turkiet

  Turkiet kan ha varit en av de tidigast vinproducerande regionerna i världen och har antagligen spelat en stor roll i vinets historia.

  Antal produkter: 14
 • Övriga länder

  Bland andra Sverige, Irland, England, Nederländerna, Luxemburg, Moldavien, Montenegro, Cypern, Serbien, Slovenien, Slovakien, Tjeckien, Kroatien, Schweiz, och Macedonien.

  Antal produkter: 145